De kunst van paardrijden

 

Al eeuwen lang worden paarden ingezet voor allerlei doeleinden. Zo was vroeger het paard een belangrijk middel voor vervoer of een handige hulp op het land. Maar ook wordt het paard al tijden gebruikt voor de sport, de paardensport. Je hebt verschillende onderdelen in de paardensport.

Zo heb je dressuur, dat is het berijden van een paard en het allerlei passen aanleren. Dressuur wordt ook op Olympisch niveau gereden, dat kennen we ook vooral door Anky van Grunsven die meerdere malen een gouden medaille op de Olympische Spelen won. Dit jaar won Nederland de zilveren medaille met dressuur:artikel NOS

Naast dressuur heb je ook springen. De ruiter zorgt ervoor dat het paard het parcours op de juiste manier rijdt. Ook dit is op Olympisch niveau.
Vroeger werd een paard aangespannen omdat het dan diende als vervoermiddel, nu is het aangespannen rijden, ook wel mennen genoemd, een aparte tak in de paardensport.

Een minder bekende paardensport is voltige. Dat is kort gezegd turnen op een galopperend paard. Voor meer informatie over voltige: Site KNHS

En nog een bekende tak van de paardensport, is het paardenraces. Waarin kleine jockeys op paarden zo hard mogelijk in een ronde baan naar de finish racen. Mensen kunnen gokken welk paard als eerst zal finishen en daar geld mee verdienen.

Dat is dus een kort overzicht van verschillende onderdelen in de paardensport.