Koninkpaarden vertolken hoofdrol in Nederlandse filmhit ‘De Nieuwe Wildernis’

 

Wie dacht dat alleen de BBC mooie natuurfilms kan maken, heeft het mis. ‘De Nieuwe Wildernis’, de eerste Nederlandse bioscoop-natuurfilm, is vorige week in première gegaan en kon het eerste weekend al rekenen op 63.000 bezoekers. Ook de recensies zijn lovend: de film zou zich kunnen meten met de grote natuurfilms der aarde.

De film, een ware ode aan de Nederlandse natuur, is gemaakt door Mark Vermeer en Ruben Smit, en toont het resultaat van twee jaar lang filmen in de Oostvaardersplassen. Er komen vossen, ganzen, ijsvogels en herten voorbij. De grootste kudde wilde paarden van Europa wordt door de camera op de voet gevolgd. Dit levert adembenemende beelden van een zeldzame schoonheid op, een schoonheid die aankomt bij de bezoekers.

Wallpaper_768 X 1024_Paarden

Voor sponsors Bever Outdoor, Staatsbosbeheer en Vroege Vogels reden te meer om blij te zijn, aangezien dat precies de insteek was voor het meewerken aan de film: Nederlanders laten zien hoe mooi de natuur in eigen land is. De partijen maken zich sterk voor promotie van natuur in ons dichtbevolkte landje. Zo staat op de site van Bever: ‘soms is prachtig buiten ver weg, maar ook vaak onverwacht dichtbij’. Ook Staatsbosbeheer deelt deze visie via haar site: ‘Wildernis bestaat in Nederland. Plekken waar je kunt dwalen en zelfs verdwalen. Waar je het gevoel krijgt helemaal weg te zijn van de bewoonde wereld. Gebieden die ruig wild zijn of juist geheimzinnig en besloten. Gebieden waar we de natuur haar gang laten gaan. Zonder te beteugelen, kort te wieken of in te dammen’.

Het weekend na de première bezochten 2500 mensen de Oostvaardersplassen, ook hebben al meer dan 1000 scholen in twee dagen tijd het educatiepakket ‘De nieuwe wildernis’ aangevraagd: een gratis pakket dat beeld- en geluidsfragmenten uit de film bevat. Bekijk onderstaand de trailer van de film.