Ophef over dressuurregels Spelen 2012 door misverstand

 

Er ontstond deze week in Nederland veel ophef door een column van Anky van Grunsven. De column in de Telegraaf beschreef hoe ze blij was met de nieuwe capreglementen van de FEI, maar ze was minder te spreken over de consequenties van dopinggebruik.
Van Grunsven had de beslissingen die werden genomen met betrekking tot de Spelen van 2012 op de vergadering van de FEI verkeerd begrepen en ze dacht dat de hele dressuurploeg in zowel team- als individuele evenementen gediskwalificeerd zou worden als één van de leden in de ploeg betrapt zou worden op doping. Dit terwijl het bij de springsport niet het geval zou zijn. Daar zouden de teamleden die geen doping hebben gebruikt wél mogen deelnemen aan individuele wedstrijden.
Van Grunsven was het er niet mee eens en ze vond het belachelijk dat de springsport weer werd bevoordeeld ten opzichte van de dressuursport. Ze vond het totaal zinloos om een verschil te maken tussen de twee sporten en er zou volgens van Grunsven meer uniformiteit in de paardensport moeten komen.
Inmiddels is echter duidelijk dat de hele zaak een misverstand is. Maarten van der Heijden, topman van het KNHS, vermoedde al dat er een fout was gemaakt en hij stuurde een brief naar FEI om opheldering te vragen. De FEI antwoordde snel en het bleek inderdaad om een misverstand te gaan.
Van Grunsven is dus wellicht te snel overgegaan tot het schrijven van de column en ze had misschien beter eerst wat research kunnen doen. Toch is het ook wel leuk om te zien dat ze nog altijd vol passie zit en gewoon eerlijk haar mening op papier durft te zetten in de Telegraaf. Het is maar goed dat het misverstand bleek te zijn dat nu uit de wereld is geholpen. De regels zijn dus toch eerlijk en gelijk zijn voor iedereen.