Volgend jaar waarschijnlijk geen paarden bij prinsjesdag vanwege geld tekort

 

paarden-goudenkoets-anp_0

RTL Nieuws meldt onlangs dat er een kans bestaat dat we volgend jaar Prinsjesdag zonder de standaard 68 paarden moeten vieren.

Ministerie van Defensie

Normaal lopen er tijdens elke Prinsjesdag 68 paarden mee met de gouden koets. Een aantal van deze paarden komen uit de Koninklijke Stallen maar het merendeel is geleend of gehuurd van particulieren, zo laat RTL Nieuws weten.

Hierdoor lopen de kosten van alle paarden al gauw op tot ongeveer 120.000. Volgens het Ministerie van Defensie is dit teveel geld om elk jaar weer te investeren voor een show.

Het is ondertussen bekend dat Defensie er volgend jaar meer geld bijkrijgt (lees: 220 miljoen extra), maar dat geld zou beter besteed kunnen worden aan andere zaken.

f57d15bd4b94fac8b1885bea204adb54_view

Henk Morsink, oud-generaal en voorzitter van de Stichting Cavalerie Ere-Escorte, verteld dat het lastig wordt om zonder de financiële steun van Defensie volgend jaar weer paarden te laten meelopen met de gouden koets. Het transporteren, verzorgen, voeren en trainen van een groot aantal paarden kost nou eenmaal veel geld.

Het zou voor het eerst zijn dat we volgend (misschien) een Prinsjesdag zonder paarden gaan meemaken.